Vijesti     -     Kontakti

Županica u Ogulinu povodom Svjetskog dana čitanja na glas: Važno je zadržati ljubav prema knjizi

citanjeogulin17„Meni su mama i tata uvijek čitali prije spavanja.“

„Meni ne treba čitati , jer ja sam čitam. Pročitao sam knjigu od 220 stranica!“

„Ma daj, pa to ti je puno. Bolit će te grlo!“

Tako su učenici prvog razreda Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić razgovarali o važnosti čitanja. Na druženje u „Ivaninu kuću bajke“ pozvala ih je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, kako bi se, u povodu Svjetskog dana čitanja na glas, promovirala važnost čitanja. U publici je stoga bila i prošlogodišnja županijska pobjednica natjecanja u čitanju na glas, učenica 3. razreda Osnovne škole Katarina Zrinska iz Krnjaka, Elena Vučinić.

Djeci je županica odgovorila na mnoga pitanja – koje je knjige voljela kao dijete, kad je naučila čitati i koliko je stranica imala najdeblja knjiga koju je u životu pročitala.

Karlovačka županija uključila se u Nacionalni program poticanja čitanja od najranije dobi Rođeni za čitanje. Mi u svakom paketu, kojeg darujemo novorođenim bebama, a koji sadrži sve potrepštine od pelena do toplomjera, od prošle godine darujemo i dvije slikovnice. Svjesni smo važnosti čitanja, smatram da je, osobito u današnje digitalno vrijeme, važno zadržati i ljubav prema knjizi“, poručila je županica Martina Furdek Hajdin.

U Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ uključeno je oko trideset pet tisuća djece godišnje, koliko ih se u prosjeku rodi u Hrvatskoj. U programu sudjeluje oko 250 pedijatrijskih ordinacija diljem Hrvatske, među njima i dvije ogulinske pedijatrice.

Mi pedijatri s radošću smo se uključili u ovaj program, aktivni smo promotori čitanja od najranije dobi. Volimo reći – prve tri godine su najvažnije. Dakle, svaki poticaj u toj dobi je izuzetno važan. Čitanje treba biti ugodna aktivnost, pa mi u sklopu ovog programa svakoj bebi darujemo slikovnicu, a roditelje senzibiliziramo o važnosti čitanja“, rekla je poznata ogulinska pedijatrica Marina Kojčin.

Učenike su pozdravile i zamjenica ravnateljice Ivanine kuće bajke Žana Kirasić, te ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Kristina Čunović, koja je djeci poručila da s roditeljima dođu u knjižnicu. Na kraju, Nataša Vojnović im je pročitala priču Ivane Brlić Mažuranić „Kako je guščarica Janica dospjela u školu“.

Susret nije bio kratak, ali je bio sladak: sve je završilo podjelom krafni.

Informacije

Adresa:
A. Vraniczanya 2, Karlovac

Telefoni:
centrala: 047/ 666-111
tajnica župana: 047/666-101
tajnica zamjenika župana: 047/666-100
tajnica zamjenika župana: 047/666-102

Radno vrijeme:
7,00 do 7,30 - 15,00 do 15,30
(klizno radno vrijeme)

Dnevni odmor: 10,30 - 11,00

Uredovno vrijeme za rad sa strankama u upravnim tijelima Karlovačke županije

E-mail: pisarnica@kazup.hr

Pristupačnost