Zahvaljujući Karlovačkoj županiji 16 mladih obitelji riješit će svoje stambeno pitanje

stambeno

U Donjem Taborištu kod Slunja danas je održano svečano potpisivanja i dodjela Ugovora mladim obiteljima za poticanje rješavanja stambenog pitanja, prema Javnom pozivu kojeg je objavila Karlovačka županija. Svečanost je održana kod obitelji Josipe Mujić, u Donjem Taborištu 171, gdje je prvi takav Ugovor peteročlanoj obitelji Mujić u ime Karlovačke županije uručila zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Karlovačka županija objavila je Javni poziv za korištenje demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladim obiteljima na ruralnom području za 2021. godinu te u ovogodišnjem proračunu za provedbu ove mjere osigurala 1 milijun kuna.

Javni poziv imao je tri mjere: a) bespovratna novčana sredstva pri kupnji obiteljske kuće (gdje nitko nije zadovoljio potrebne uvjete); b) bespovratna novčana sredstva za rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava nova stambena jedinica (zadovoljilo 9 podnositelja); c) bespovratna novčana sredstva pri izgradnji kuće (zadovoljilo 7 podnositelja). Temeljem toga korisnici će dobiti bespovratna sredstva u rasponu od 45 do 80 tisuća kuna.

Ovom je prigodom svečanosti nazočila i gradonačelnica Grada Slunja Mirjana Puškarić, koja je pohvalila Županiju na provođenju ove mjere, koja će sigurno, uz demografske mjere koje provodi i Grad Slunj, imati pozitivan utjecaj na ostanak i doseljavanje mladih obitelji na ruralni prostor Karlovačke županije. Na ovaj će način lakše riješiti svoje stambeno pitanje.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar naglasila je značaj mogućnosti da putem ove mjere mlade obitelji sebi osiguraju stambeni prostor, što je preduvjet za ostankom na ruralnom području. Karlovačka županija intenzivno radi i na rješavanju drugih značajnih pretpostavki za ostanak mladih obitelji, a to je smještaj za djecu predškolske dobi, osiguranje kvalitetnih uvjeta za školovanje, zdravstvenu skrb i osiguranje radnih mjesta u ovim krajevima. Ova je mjera pokrenuta prvi puta ove godine i naišla je na odličan odjek među mladim obiteljima, pa ima i primjera doseljavanja ljudi iz drugih krajeva i urbanih područja Hrvatske. Obzirom na dobra iskustva te iskazan interes mladih obitelji zamjenica županice najavila je da će i naredne godine Karlovačka županija raspisati Javni poziv i ponuditi mogućnost za mlade ljude da tako rješavaju svoja stambena i egzistencijalna pitanja.

U ime ostalih korisnika i svoje obitelji Karlovačkoj županiji zahvalila je gospođa Josipa Mujić koja je naglasila iznimnu važnost ovih sredstava dobivenih od Županije jer su izgradnja ili rekonstrukcija kuće prevelik trošak za mlade obitelji, a ovo je značajna pomoć pri rješavanju njihovog stambenog pitanja.

Ostali korisnici sredstava, prema ovoj mjeri, svoje će Ugovore moći potpisati i podići u Upravnom odjelu za hrvatske branitelje i zdravstvo Karlovačke županije, na adresi A. Vraniczanya 2, u prizemlju zgrade, svakog radnog dana od 7 do 15 sati.