Karlovačka županija osniva Europsku grupaciju za teritorijalnu suradnju sa Slovenijom

20201127 100658U petak, 27. studenog 2020. godine zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar nazočila je sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Sastanak je održan na temu revitalizacije željezničke pruge Karlovac - Ozalj - Kamanje - Bubnjarci (Žakanje) - Metlika - Novo mesto - Ljubljana kao zajednički prekogranični projekt Republike Hrvatske i Slovenije. Nakon inicijative slovenskog ministarstva za infrastrukturu, od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture očekujemo pozitivno mišljenje na uključivanje Karlovačke županije u Europsku grupaciju za teritorijalnu suradnju (EGTS) s Republikom Slovenijom za revitalizaciju prekogranične željezničke povezanosti Ljubljana - Grosuplje - Trebnje - Novo Mesto - Metlika - Karlovac - Zagreb. Također, važno je naglasiti kako za navedeno uključivanje očekujemo suglasnost i od Vlade Republike Hrvatske. 

Cilj osnivanja Europskih grupacija za teritorijalnu suradnju je olakšavati i promicati prekograničnu, transnacionalnu i međuregionalnu suradnju u Europskoj uniji, a njihovi zadaci obuhvaćaju provedbu programa koje sufinancira EU i svih drugih europskih projekata prekogranične suradnje. Kao pravne osobe, EGTS-ovi okupljaju tijela vlasti iz različitih država članica, a njihovi članovi mogu biti same države članice EU-a, tijela regionalne ili lokalne vlasti, udruge ili kakvo drugo javno tijelo. 

Osnivanjem EGTS-a, nastojat će se poboljšati kvaliteta željezničke usluge radi mobilnosti i pristupačnosti dnevnim i ostalim migrantima. Također, uvest će se inovativne i tehnološki napredne usluge u željezničkoj mreži te će se nastojat preusmjeriti teretni prijevoz na željeznički promet. 

Uz zamjenicu župana Vesnu Hajsan Dolinar sa suradnicima, sastanku su nazočili Milan Vuković, voditelj Službe u Upravi za cestovnu i željezničku infrastrukturu, predstavnici HŽ Infrastrukture Dražen Vinšćak i Janja Groš te Eva Sobotik - Pavan iz JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije.